Opgenomen worden
Van uw plastisch chirurg hebt u specifieke informatie over uw aandoening en de operatie gekregen. Wij geven u op deze pagina enige algemene informatie over hoe de opnameperiode in het ziekenhuis globaal zal verlopen. Afhankelijk van uw specifieke situatie, kan de gang van zaken enigszins anders zijn. Vaak is een opname in het ziekenhuis ruim van tevoren gepland. In dat geval krijgt u schriftelijk en/of telefonisch bericht over de opnamedatum. Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw persoonlijke voorkeur. Het kan ook voorkomen dat uw opname een spoedopname is.
Als u op de geplande opnamedatum verhinderd bent, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling opname. Het kan voorkomen dat de opnamedatum verschoven moet worden. Dit heeft meestal te maken met een spoedsituatie. Uiteraard proberen wij dit zoveel mogelijk te voorkomen. Soms is het nodig dat vóór de opname een aantal onderzoeken gedaan wordt, bijvoorbeeld een laboratorium of radiologisch onderzoek. Dit heeft als voordeel dat de uitslagen van deze onderzoeken tijdens de opname al beschikbaar zijn. Hierdoor kan een ziekenhuisopname korter duren.
Drager van MRSA bacterie
Als u de ziekenhuisbacterie MRSA bij u draagt, ondervindt u daar zelf geen hinder van. Wel kan deze bacterie een bedreiging vormen voor andere patiënten. Wanneer bestaat het risico dat u drager bent van MRSA? Voorzichtigheid is geboden als u: de afgelopen twee maanden in een buitenlands ziekenhuis verbleef, beroepsmatig in aanraking komt met levende varkens of kalveren, op een varkenshouderij of vleeskalverenhouderij woont of in een Nederlands verpleeghuis of ziekenhuis heeft gelegen waar ooit MRSA is uitgebroken.
Dag van de opname
Op de dag dat u geopereerd wordt, mag u vanaf 24.00 uur niet meer eten. U mag nog wel helder vloeibare dranken gebruiken (water, thee met of zonder suiker, zwarte koffie met of zonder suiker, bouillon, appelsap, druivensap en limonadesiroop). Als u ’s ochtends geopereerd wordt moet u vanaf 06.00 uur ’s ochtends nuchter blijven. Is de operatie ’s middags, dan moet u vanaf 10.00 uur ’s ochtends nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf het genoemde tijdstip ook niet meer mag drinken. Ook roken raden wij af.
Gang van zaken opnamedag
U meldt zich op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis. U meldt zich bij de afdeling opname of de receptie in de centrale hal, afhankelijk van wat vermeld staat in de oproepbrief. Een ziekenhuismedewerker wijst u de weg naar de verpleegafdeling. Een afdelingsverpleegkundige heeft een opnamegesprek met u en informeert u over de gang van zaken rond de operatie en het verblijf op de afdeling. Eventuele vragen kunt u dan stellen. Voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige een injectie ter voorkoming van trombose (stolling van het bloed). Deze injectie krijgt u ’s avonds nogmaals. Kort voor de operatie krijgt u een operatiepak aan. Hierna wordt u in uw bed naar de operatieafdeling gebracht door medewerkers van de patiëntenvervoersdienst. Daar stapt u over op een ander bed en wordt u naar de operatiekamer gereden. Van de anesthesist krijgt u een infuus (een dun plastic slangetje in uw bloedvat) waardoor de narcose, vocht en eventuele medicijnen worden toegediend.
Na de operatie
U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Wanneer u voldoende wakker bent en uw toestand stabiel is, halen afdelingsverpleegkundigen u op en brengen u weer terug naar uw kamer. Uw contactpersoon wordt dan opgebeld om te vertellen hoe uw toestand op dat moment is. De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken. Mocht u pijn hebben of misselijk zijn, vraag hier dan gerust iets tegen aan de verpleegkundige. U mag weer wat drinken, maar doe het voorzichtig aan in verband met mogelijke misselijkheid. Het infuus wordt over het algemeen de dag na de operatie, na het ontbijt, verwijderd.
Ontslag
Voordat u naar huis gaat, zullen de verpleegkundige en de plastisch chirurg u vertellen wat u de komende tijd kunt verwachten (met betrekking tot pijn/herstel) en wat u wel en niet mag doen. De plastisch chirurg komt bij u aan bed en onderzoekt of u ontslagen kan worden. Wilt u op dat moment nog nadere informatie, vraag dit dan aan de arts. Het is verstandig om deze vragen van tevoren op te schrijven. Voor uw ontslag zal de verpleegkundige een ontslaggesprek met u houden aan de hand van een ontslagformulier dat u voor het gesprek ontvangen en ingevuld hebt. Ook krijgt u van de verpleegkundige een mitella en verduidelijkt hij/zij eventueel de adviezen van de plastisch chirurg. Ook wordt er dan een afspraak met u gemaakt voor de eerste poliklinische controle.
Weer thuis
Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het werk dat u doet en de wondgenezing. De arts zal dit met u bespreken. Zo nodig kan de nabehandeling worden gecombineerd met fysiotherapie en/of revalidatie. De eerste dagen na de operatie kunt u een lichte temperatuursverhoging hebben. Mocht dit na een week nog zo zijn, of mocht uw temperatuur hoger worden dan 38.5 graden Celsius, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Nog vragen
Bij vragen kunt u terecht bij de polikliniek Plastische Chirurgie. Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zullen de verpleegkundigen en de arts ook steeds toelichten wat er gaat gebeuren. Zij zijn ook graag bereid al uw vragen te beantwoorden. Eenmaal thuis kunt u voor spoedgevallen, bijvoorbeeld als u denkt dat de wond ontstoken is, overdag direct contact opnemen. Tussen 16.30 en 8.30 uur en in het weekend kunt u terecht bij de afdeling Spoedeisende Hulp.