Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou). Dit contact kan via voorwerpen (kachels, diepvriezers), vloeistoffen (koffie, stoom, vloeibare stikstof), gassen (vuur, koelgassen) of elektriciteit plaatsvinden. Ook straling (zonlicht, hoogtezon) kan verbranding veroorzaken. Er wordt onderscheid gemaakt in de ernst van brandwonden. Er kan een eerste-, tweede- of derdegraads verbranding optreden. Eerstegraads verbranding: de huid is rood, warm en gezwollen. Tweedegraads verbranding: de huid is rood, warm en gezwollen. Ze is bovendien pijnlijk en er treedt blaarvorming op. Derdegraads verbranding: de huid is witgeel tot bruinzwart. Er is geen pijn maar dat maakt de verbranding niet minder erg.
Gradaties
Bij brandwonden bestaan gradaties van ernst. Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, zere plek. Veel strandgasten zien er in de zomer zo uit en ook de (hoogte)zon kan brandwonden veroorzaken. Een tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar is vochtig, soms met blaren. Een derdegraads brandwond is de meest ernstige verbranding. Deze is niet rood, maar geelwit, en doet geen pijn. Dat komt doordat de zenuwuiteinden in de huid beschadigd zijn. Hoewel het geen pijn doet, is dit een ernstige verbranding. Als de huid nog erger verbrandt, ‘verkoolt’ deze. Dan ontstaan zwarte plekken. Een ander soort brandwonden ontstaat door het inademen van hete lucht of stoom. Raadpleeg de arts het liefst onmiddellijk zodat deze kan zien of men inwendige verbrandingen opgelopen heeft.
Ontstaan
Een brandwond ontstaat meestal thuis, door een ongelukje. Een theepot of frituurpan valt om en je brandt je aan het hete water of vet. Je pakt een pan beet waarvan je dacht dat hij nog niet heet was. Je brandt je per ongeluk aan een kaars op tafel als je wat onhandig de schaal groente doorgeeft. Elektriciteit is ook een oorzaak van sommige brandwonden. Er kunnen ook brandwonden ontstaan via diepvriezers, vloeibare stikstof, vuurwerk letsel en koelgassen. De meeste verbrandingen geven schrik en doen een tijdje pijn. De ernst van de wond hangt af van hoe diep de huid verbrand is, en hoe groot de wond is. Als een heel groot huidoppervlak verbrand is, kunnen daar blaren op komen waar vocht uitkomt. In dat geval kan het lichaam uitdrogen.
Advies
Bij verbrandingen 2e graads en / of groter dan de handpalm dient men beter contact op te nemen met de plastisch chirurg. Dat geldt ook als de wond verandert in een geelwitte, droge plek die geen pijn doet. Of als men een vochtige rode wond of blaar hebt in het gezicht, op de handen of geslachtsdelen.