Wanneer de huid van het voorhoofd gaat uitzakken met het ouder worden kan het gebeuren dat de wenkbrauwen zo laag komen te zitten dat u problemen krijgt met het zien. Een correctie van deze uitzonderlijk lage positie van de wenkbrauwen is dan nodig om dit op te lossen. Een andere vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. De meest eenvoudige manier om dit probleem op te lossen is het uitvoeren van een zogenaamde wenkbrauwlift.
Voorbereidingen op de operatie
Het is beter om voor de operatie geen bloedverdunnende medicijnen te gebruiken. Meestal wordt als regel aangehouden:
- Stop tien dagen voor de operatie met het gebruik van aspirine (ook ‘kinder’-aspirine), Ascal, APC of asprobruis.
- Stop drie tot 5 dagen voor de operatie met het gebruik van Sintrom(mitis) of raadleeg de thrombosedienst als u daar onder controle staat. Bespreek dit van tevoren met uw plastisch chirurg.
Hoe verloopt een wenkbrauwlift?
Een wenkbrauwlift gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving, maar kan, indien u dat wenst, ook onder narcose worden uitgevoerd. Een paar uur na de ingreep weer naar huis. Voor een narcose moet u van tevoren nuchter zijn. Ook voor een lichte narcose moet u van tevoren nuchter zijn. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat boven de wenkbrauwen weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in een plooi vlak boven de wenkbrauw gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met iets spierweefsel, kan nu weggehaald worden. Het litteken komt te liggen vlak boven de wenkbrauw, meestal in een natuurlijke plooi boven de wenkbrauw. Aanvankelijk zijn deze littekens duidelijk zichtbaar, maar na verloop van een jaar vervagen deze littekens en zijn ze vaak nauwelijks meer zichtbaar.
Na een wenkbrauwlift
Na een wenkbrauwlift kan het geopereerde gebied en ook de oogleden gezwollen en blauw zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft. Het verdient aanbeveling om thuis het geopereerde gebied de eerste dagen te koelen met ijswater of met ‘coolpacks’ die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. Na vijf tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel met een zalf of crème kan worden ingesmeerd.
Het eindresultaat na een wenkbrauwlift
Na zes tot twaalf maanden kan het eindresultaat worden bepaald van de bij u uitgevoerde wenkbrauwlift. Heel soms zijn nog kleine aanvullende nacorrecties nodig, maar meestal is het resultaat uitstekend te noemen.
Risico’s en complicaties
Soms komt bij een wenkbrauwlift een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat zowel het geopereerde gebied alsook de bovenoogleden er weer normaal uitzien. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de omgevende huid van de wenkbrauwen of kunt u wat vochtophoping rond de ogen krijgen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan eenvoudig worden verwijderd. Het resultaat van een wenkbrauwlift is meestal langdurig, maar als de huid van het voorhoofd verder zakt kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de positie van de wenkbrauwen niet geheel symmetrisch is, is een nieuwe operatie soms noodzakelijk.